Bu Site Zeki Çakan'ın TEK Resmi Sitesidir.

Öne Çıkan Haberler
Basın Açıklamaları
İstatistik
Toplam : 222693
Enerji Bakanlığı'na

 

 

 

7 Ağustos 2014 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile ÇATES’in özelleştirilmesine karar verilmiştir. Bu karar kanımca aynı zamanda TTK’nın ve rödevansla Zonguldak’ta kömür çıkaran özel sektörün de dolaylı olarak kapatılma kararı sayılabilir. Çünkü TTK’nın ve özel sektörün santrale verdiği kömür, piyasada değerlendirilemeyecek ve satılamayacaktır.

Zonguldak’ta sivil toplum örgütleri, rödevans ile kömür üreten işletmeciler ve Zonguldak halkı özelleştirmeye karşı çıkmış buna rağmen santral özelleştirilmiştir.

Şunu açıklıkla belirtmek isterim ki, özelleştirmeler hükümetler tarafından gerektiğinde yapılabilir. Ancak burada üzerinde hassasiyetle durduğum konu, TTK’nın ve özel sektörün ürettiği kömürün değerlendirilmeyeceği konusudur. Bunun yanı sıra bugün TTK ve özel sektör kömürü ile çalışan bu santralin, yarın ithal kömüre dönüştürülebilme endişesidir.

Bilindiği gibi TTK, Zonguldak için hayatiyet arz etmektedir. Şuan olduğu gibi TTK’da üretimin düşmesi istihdamın azalmasına neden olacak ve Zonguldak ekonomik yönden çok önemli bir çöküntüye uğrayacaktır. Nitekim bugün uğramıştır.

Ayrıca unutulmamalıdır ki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı EÜAŞ’ın (Elektrik Üretim A.Ş.) özelleştirilen tüm termik santrallerinin ana girdisi, linyit kömürleridir. Ve o santraller, kömür sahalarıyla birlikte özelleştirilmişlerdir.

 

Son yıllarda Zonguldak ve Bartın illerinde çevreye ve insan sağlığına zarar verebilecek şekilde aşırı yoğunlukta termik santrallere lisans verilmiş, santral inşaatlarına başlanmış, bu santrallerden bir kısmı faaliyete geçmiş bir kısmı ise faaliyete geçmek üzeredir. Bu aşırı yoğunluk hala dikkate alınmamakta, lisans müracaatları devam etmekte ve mevcut lisanslar tadil edilmek suretiyle güç artırımına gidilmektedir. Bu durum ülkemizin hiçbir bölgesinde bu yoğunlukta yoktur.

Zonguldak - Ereğli, Bartın - Amasra arası yaklaşık 100 km’dir. 100 km’lik bu mesafede ve dar bir alanda 13 yeni santral projesi bulunmaktadır.

Çatalağzı bölgesinde Eren Enerji (ZETES) 1.390 MW kurulu güce sahiptir. Bu sahada 2009 yılında faaliyete geçmiş 1 adet 160 MW kurulu gücünde akışkan yatak teknolojisine sahip santral ile 2010 yılında faaliyete geçmiş 2 adet 615 MW (1.230MW) süper kritik pulverize kömürlü santral çalışmakta olup yıllık kömür ihtiyacı 3,5 milyon ton’dur.

Ayrıca 2 x 615 MW’lık (1.230 MW) santrallerin yapımı devam etmektedir. Bu santrallere ek olarak da 700 MW’lık santral için lisans başvurusunun yapıldığı bilinmektedir.

ÇATES ise, 650 MW ilave güç ile ÇED başvurusunda bulunmuştur.

Eren Enerjiye ait santrallerin lisansları alınırken, yakıt cinsi yerli ve ithal kömür olarak gösterilmiştir. Ancak Eren Enerji, santrallerinde yerli kömür kullanmamakta sadece ithal kömür kullanmaktadır. Bu durum alınan lisanstaki yakıt kriterine uymamaktadır.

ÇATES ise şuan yerli kömür yani maden kömürü kullanmakta olup, bir kısmını TTK’dan bir kısmını ise özel sektörden almaktadır. Yarın ne olacağı ise belli değildir.

Yeni kurulan santraller ile birlikte Çatalağzı bölgesi çevre ve insan sağlıyı yönünden adeta yaşanamaz hale gelmiştir.

Belirttiğim tüm bu hususlar dikkate alınarak;

1.   Kurulması düşünülen yeni santraller için lisans müracaatları veya lisans tadilleri ilgili Bakanlıkça kabul edilmemeli ve yeni lisans kesinlikle verilmemelidir.

2.   Mevcut çalışan santraller çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde her türlü teknolojik tedbirlerini almak mecburiyetindedir. Söz konusu olan insan ve insan sağlığıdır.

3.   Teknolojik olarak toz ve baca gazı yönünden tedbir aldıklarını söyleyen ilgili şirketler, günün belirli zamanlarında aldıkları bu tedbirleri çiğnemektedirler. Bu konu, Zonguldak Valiliği ve ilgili Belediyelerce çok yakından takip edilmeli ve gerektiğinde bu şirketler hakkında şuç duyurusunda bulunulmalıdır.

4.   Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Zonguldak Valiliğince ve ilgili Belediyelerce görev ve sorumluluk alanları dikkate alınarak, gerekli koordinasyon sağlanmalı, hava kirliliğini ve havadaki toz miktarını gösteren hava kalitesi ölçüm sistemleri mutlaka sorumluluk sahibi kurumlarca bölgeye kurulmalı ve vatandaşın bilgisine ve görüşüne sunulmalıdır.

 

 

 

 

 

 

Tüm bu hususlar, bölgede yaşayan vatandaşlarımız için hayati önem arz etmekte olup, insan sağlığı her şeyin önündedir.

Yukarıda belirtilen hususların, görev ve sorumluluk anlayışı içinde dikkate alınmasını, aksi takdirde insan sağlığı ile ilgili ihmalleri ve sorumlulukları bulunanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağımı önemle arz / rica ederim.

 

                                                                                      Zeki ÇAKAN

Milliyetçi Hareket Partisi        

  Zonguldak Milletvekili

 

Dağıtım:

·        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

·        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

·        Zonguldak Valiliği

·        Çatalağzı Belediye Başkanlığı

·        Muslu Belediye Başkanlığı

Facebook'ta Paylaş
Zeki Çakan Resmi Web Sitesi.